24.4.10

Výlety pana Broučka, Cramond a byt

Pro tentokrát trochu větší kupa událostí…

Zašel jsem na představení s výběrem scén a pohledy do zákulisí z Výletů pana Broučka pod taktovkou Skotské opery, které bylo zdarma. Celkem mě překvapilo samotné Festival Theatre, které má být jednou z hlavních scén Edinburghu – oproti obrovskému prosklenému vchodu s kavárnou je vnitřek poněkud malý a opraskaný. Samotná Janáčkovo opera byla skvěle provedená, alespoň z toho výběru scén, co jsem viděl. Spojily oba díly do jednoho představení a k tomu posunuli hlavní děj do roku 1968 – jednak kvůli propnutí Výletu pana Broučka na Měsíc se sovětsko-americkým závodem o dobytí Měsíce (úvodní klip na oponě se zasazením české vlajky na lunární povrch mě zahřál na srdci), jednak navázali Pražské jaro na Výlet do 15. století. Jinak Janáček je tenhle rok nějakou náhodou (pokud vím, tak kolem něho není žádné výročí) v Británii mimořádně hraný. Dříve jsem zmínil Příběhy lišky Bystroušky, které se tu hrály a hraje je ještě Královská opera v Londýně, Skotská opera kromě Výletů pana Broučka má v repertoáru Káťu Kabanovou a dál se dá na Britských ostrovech narazit na Věc Makropulos, smyčcové kvartety atd.

Nahrál jsem fotky z předešlé procházky po Holyrood Parku: http://www.flickr.com/photos/42696076@N07/sets/72157623898824188/ Pak jsem se nedávno vypravil do čtvrti Cramond, která má asi nejhezčí pobřeží v Edinburghu. Za největší atrakci se určitě však považuje ostrov stejného jména. Je zvláštní tím, že pokud si člověk vyhlídne správný čas v době odlivu, může na něj přejít suchou nohou. Během světových válek sloužil jako vojenská základna, takže se na něm nachází několik opuštěných armádních budov. Mé fotky jsou zde: http://www.flickr.com/photos/42696076@N07/sets/72157623898967924/

No a hledání nového bydlení se konečně dobralo ke konci... Čeká nás už jen vyplňování a podepisování formulářů a platba zálohy.

Štítky: ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka