5.10.09

Národní galerie a systém

Aneb kdo maká za tři, občas má i čas o tom napsat…

Na doporučení jedné Bulharky - to jsem taky asi nezmiňoval, ale Bulharů jsou tu stovky (aneb pasát fouká vlídný, nové jméno edinburghu dá) - jsem se vypravil do Národní galerie Skotska (vstup zdarma!). Byl jsem poměrně překvapen obsáhlou sbírkou. Kromě tedy oddělení s malbami skotských národních umělců jsou zde části s díly evropských umělců od cca 14. století až do konce 19. K mému údivu skýtá řadu kusů z tvorby významných jmen jako Raphael (renesance), Rubens (baroko), většiny impresionistů (a to jsem si myslel, že jejich obrazy jsou rozděleny mezi Francii, převážně Musée d'Orsay, a soukromé sbírky) atp. Kupříkladu jsem zde narazil na nejméně jednu malbu od Van Gogha, kterou jsem viděl před rokem na souborné výstavě jeho díla ve Vídni – tehdy bych opravdu nečekal, že to bylo zapůjčeno ze Skotska.

Od kultury ke škole. Před pár dny se mi na univerzitním portálu konečně objevil DoS + že jsem jako oficiálně zapsán a moje docházka je potvrzena univerzitou, což mě poměrně uklidnilo, protože univerzita teď, podle slov přednášejícího na fyziku, začne čistit předměty od lidí, kteří nedorazili. Uf! Dál jsem zjistil, že school rep (jakýsi zástupce všech studentů za fakultu) na School of Physics je českého původu. No, dozvěděl jsem se, že moje zaúkolovanost a časová vytíženost není u mého oboru nic neobvyklého, poněvadž obsahuje hlavní předměty ze 2 fakult – osobně prý znal 2 lidi, co to za posledních 5 let dotáhli do třeťáku a dál, ostatní to buď vzdali, nebo si změnili obor. Tak mi držte palce (i ty na nohou), budu to víc než potřebovat.

Nakonec bych si dovolil krátkou noticku ke systému klasifikace, páč to může některé z vás zajímat (a já jej taky pořádně neznal, než jsem sem přijel). Takže před odjezdem jsem slyšel různé věci, jakože tu nejsou žádné zkoušky jako u nás a tak, ale trochu mi vrtalo hlavou, proč je na akademickém kalendáři vyznačeno zkouškové období (že by pro nějaké bakalářské zkoušky nebo tak něco, huh?). Pravda je tak poloviční: náš systém zápočet->ústní zkouška tu není, ale zkoušky mohou a nemusí být, záleží na předmětu. Já osobně budu na konci semestru skládat (písemné) zkoušky ze všeho, jen mám u každého předmětu odlišný podíl na výsledné známce – někde 100 %, někde zas 90 % (10 % test v půlce semestru) a jinde třeba 85 % (15 % úkoly). Co jsem se bavil s různými lidmi, tak absenci zkoušek mají převážně asi jen humanitní obory, že třeba na právu mají 100% podíl známky z esejí v průběhu semestru (a k tomu tuším 8 hodin přednášek týdně, takže zřejmě asi ještě větší pohoda než u nás).

Štítky: ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka