8.11.09

Lochneska, Halloween a vůbec

IMG_0731 (2) Tak konečně to, co jsem slíbil…

Výlet se, až na extrémně britské (=deštivé) počasí, poměrně zdařil. Výběr fotek je ZDE – většina jich je nic moc, ale na svojí obhajobu mohu říct, že špatné fotky kolem jezera Loch Ness mívají vysokou cenu, páč leckteré šmouhy mohou nasvědčovat existenci bájné příšery. Jinak první fotka není z Invernessu, je to z vlaku na jednom slavném vlakovém mostu z Edinburghu, na který jsou tu celkem hrdí. O něco lepší fotka, ze které jde poznat, o co jde, je tady:

Cesta vlakem byla celkem příjemná… Na Norsko to sice nemá, ale i tak byl ScotRail docela fajn. Jen zpátky na nádraží jsem se nemohl dostat přes turnikety, neboť to ze záhadných důvodů nechtělo vzít moje lístky. Teď už tedy k samotnému místu. Inverness je pěkné městečko s pár historickými budovami, které můžete vidět na několika fotkách (hrad se základy z 12. století, radnice, několik kostelů), ale především je to hlavní město Highlands (skotská Vysočina) a leží na takovém jejím středobodu, takže ideální výchozí stanice pro všemožné výlety. Bohužel, jak jsem zjistil, je to ideální spíše pro výlety autem, protože většina zajímavých míst leží nějakých těch pár desítek mil od Invernessu (já stihnul dojít jen na kopeček uprostřed lesa Craig Phadrig, odkud byl výhled na celý Inverness – sice to nebylo tak daleko, ale připočítejte k tomu bloudění, protože místní lesní správa se nějak netrápí s turistickým značením). Jak jste asi zaregistrovali, Inverness jsem navštívil o víkendu, kdy se konal Halloween, což bylo celkem plus. Asi takhle: z vyprávění a z různých fotek jsem usoudil, že oslavy Halloweenu v Edinburghu byly v duchu tradičních chlastacích sobot, jen o něco intenzivnější a plné lidí v maskách. V Invernessu se oproti tomu na ostrůvcích na řece Ness konal takový halloweenský festival (viz fotky), tedy různá krátká divadelní vystoupení apod.

Druhý den jsem se vypravil k slavnému jezeru, k čemuž nemám kromě několika poznámek příliš co dodávat. Zaprvé jezero je dost rozlehlé (však je, tuším, druhé největší ve Skotsku), zadruhé je díky oné legendě poměrně komerční, tzn. kromě krámku se suvenýry jsou tu všude dost mastné vstupy (7 liber na zříceninu hradu u jezera, 8 liber muzeum o jezeru apod.), které jsem raději oželel.

Když už jsem zmínil Halloween, tak nedávno byl ještě Guy Fawkes Night. Byl jsem celkem překvapen, že můj americký spolubydlící o tomto svátku nikdy předtím neslyšel, ale což… V podstatě tedy před cca 400 lety se banda katolíků v čele s Guyem Fawkesem pokusila o teroristický útok na krále a parlament, kdy chtěli vyhodit do povětří Westminsterský palác. Než ale Guy stihnul škrtnout sirkou u sudů střelnýho prachu, tak ho zadrželi a od tý doby si Británie tenhle neúspěšný atentát každoročně připomíná ohňostrojema.

Tak a za dva týdny před-test na prográmku a za měsíc zkoušky, aj aj…

Počet komentářů: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Tak držím palce na zkoušky
JT

9. listopadu 2009 20:34:00 GMT+01:00  

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka