23.1.10

Známky… stále nevím

Za poslední výluku ve psaní může moje vidina, že další příspěvek zveřejním, až se dozvím známky ze zkoušek…

Vím zatím jednu, dokonce i už oficiálně, a to obávanou fyziku. Mám z ní Áčko (takže držení palců od vás všech se určitě vyplatilo) – věděl jsem to neoficiálně (z “feedback session” ke zkoušce, kde jsme měli možnost nahlédnout do našich opravených řešení) už víc jak týden, oficiálně to univerzitní administrativa zveřejnila zhruba před třemi dny. Tehdy se začal sekat univerzitní portál a objevila se na něm ona známka, takže jsem čekal, že budou přibývat i další, ale stále nic… Co jsem slyšel, tak se skoro naplnil můj žert, že budou přidávat každý den pár známek ze stovek předmětů – zaslechl jsem totiž, že minulý rok například zveřejnili informatiku až v únoru. Spolubydlící říkal, že v Americe všechny známky zveřejní do dvou týdnů, takže rozhodně další britská specialitka.

To mi připomíná pro ty z vás, kteří jste měli možnost se s ním setkat – Eurotrip zdárně dokončil. Jen v krátkosti: Vídeň se mu líbila nejvíce (jakožto muzikantovi) a byla to jeho nejklidnější (tj. hlavně nejstřízlivější) evropská zastávka; v Paříži bylo skoro všechno zavřené (včetně Eiffelovky) a bylo tam dost draho. Na podrobnější vyprávění si kdyžtak kontaktujte jeho.

V bytě je jinak novinkou jen to, že Brit se odpojil od našeho sdíleného hospodářství, což je takové logické vyústění, protože byl v podstatě jediný, kdo měl kdy nějaké připomínky k obsahu nákupů (“Maso? K čemu potřebujeme maso? Proč jste koupili tak velkej kus sýra?” atp.). Takže se nyní stravuje na vlastní pěst podle svého tradičního gusta – instatní nudle, suché cornflaky, sem tam nějaké ovoce a svátečně si ohřeje fazole.

Dál jsem tak nějak rychlokurzem dohnal své nedostatky v okusení skotské kultury. Zaprvé jsem ochutnal haggis, což je asi nejtradičnější skotský pokrm (směska převážně ovčích vnitřností, připomínalo mi to trochu chuťově jitrnici), díky společné večeři se sousedkami. Co mě překvapilo, je, že v podstatě žádný Skot si nedělá haggis hrdě po svém, ale všichni si ho vaří z instantního polotovaru (nad nímž jsem se před měsícem ušklíbl, že si můžu národní pochutinu uvařit lehce sám; netušil jsem ale, že to je prakticky jediná užívaná cesta – holt Británie a instantní jídla). Zadruhé jsem i poznal ceilidh, tradiční skotskou taneční zábavu… Teda… Jeden opilý Skot nám někdy kolem pěti ráno v naší kuchyni uspořádal takový krátký improvizovaný ceilidh a pokusil se předvést skotské tance, co se na ceilidhech tancují.

Mimo to mi samozřejmě začala škola. Informatiky mají v tomhle semestru pomalejší rozjezd, takže si nestěžuji. Oproti tomu matiky a fyzika mají dost široký záběr, obsahující už tu pravou “vysokoškolačtinu” (tzn. nejen opakování a prohlubování předchozích znalostí), takže přípravy, aby člověk vůbec tušil, co se probírá, mi uždíbly z toho malého kousku volného času ještě víc. K tomu ještě přichází fyzika se svými perverzními pravidly (u zkoušek třeba nebyly žádné vzorce) na laborky, kdy se píšou protokoly rovnou na místě do čistopisu a protokoly si nemůže člověk vzít domů. K tomu ještě krásné dojíždění univerzitním spojem na místo laborek, kdy 20 minut mrznete na zastávce a pak vám a dalším třiceti lidem zablokuje řidič vstup do autobusu, že víc lidí nesmí pustit… Další spoj potom už nejede a ať žijí dlouhé procházky!

Štítky: , ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka