Do třetice všeho dobrého

Po opětovném pracovním létu zpátky ve Skotsku…

Třetí ročník bude v lecčem jiný než předešlé dva, ačkoliv mne kvůli 4-letému studijnímu programu ještě nečeká bakalářská práce. Předměty jsem si například konečně mohl zvolit sám a schůzka s mým tzv. „Director of Studies“, který mě v předešlých letech zapisoval na dohodnuté předměty, se zredukovala na formální potvrzení docházky. Naskládal jsem si tedy předměty z informatiky, které mne zajímaly – v prvním semestru mě čekají databázové systémy, úvod do aplikovaného strojového učení, „natural computing“ (genetické a evoluční algoritmy, DNA výpočty, algoritmy kolem tzv. optimalizace mravenčích kolonií atp.) a operační systémy; v druhém pak kompilační techniky, počítačové komunikace a sítě, jazyková sémantika a implementace a počítačová architektura. K tomu budu mít povinně v prvním semestru individuální praktikum (vývoj aplikace na operační systém Android) a „professional issues“ (právo, etika atp. kolem softwarového inženýrství), v druhém pak týmový projekt (stavění autonomního robota hrajícího fotbal). Bude to celkem záhul, navíc všechny zkoušky budou hromadně ve druhém semestru, přesto se docela těším.

Jak jsem dříve naznačil, jeden ze spolubydlících prohlásil, že v září nepřijede, takže jsme museli během zkouškového období na rychlo hledat někoho nového. Nakonec se ozval jeden Angličan, který se po 5 letech v herně-vývojářském průmyslu rozhodl svou kariérou skončit a udělat si magisterský titul v umělé inteligenci. Byl s ním poměrně hektický první den, protože přijel s dodávkou plnou věcí a nastěhovat vše do třetího patra po schodech bylo poněkud vyčerpávající. Mimo to je to ale sympatický chlapík a má mnoho zajímavých historek ze svých herně vývojářských let.

Jinak nedávno jsem narazil na jeden článek na Britských listech ( + malá reakce). Byl jsem docela překvapen a situace vypadá napjatě – Univerzita k tomu vyhlásila, že Britům vyjma Skotů bude účtovat ono nejvyšší možné školné 9000 liber, čímž se kvůli 4-letým oborům stala nejdražší britskou univerzitou (Skoti a studenti z EU mají stále snížené školné, které většinou hradí skotská vládní agentura). Co jsem se bavil s pár Angličany, často zněli značně zhrzeně stylem „jen jim tu nezávislost dejte, ať už nám dají pokoj“. Jsem tedy zvědavý, jak se to vyvine. V každém případě má Skotsko nakročeno k nezávislosti jako nikdy předtím v novodobé historii.

 

Komentářů: 1 k “Do třetice všeho dobrého”

  1. Září 17 2011 12:50 pm, Spirála » Blog Archive » Výkřik do prázdna řekl...

    […] Nadto tu je ale největší žrout času, a to obávaný týmový projekt, jak jsem již dříve zmiňoval. Robota jsme zatím nepostavili ani se nám moc nedaří připojit se na řídicí jednotku před […]

Přidat komentář