Pár receptů na čínská studentská jídla a další tipy

Několik rychlých pokrmů, které jsem zahrnul do své studentské kuchařky…

Než propracované recepty jsou to spíše jen nástiny – množství všeho odhadujeme podle hladu a chuti (tedy koření po špetkách), respektive u studentů (a tedy i u mne) je to spíše dané „co dům dá“.

Chilli brambory
Oloupejte a nakrájejte brambory a mrkve. Pokud máte nějaké maso (např. párky), naporcujte jej a osmahněte na oleji. Poté přidejte nakrájenou jarní cibulku a nějaké koření (chilli, pepř, kari, kmín…), které máte po ruce. Chvíli (minutku) smažte a přidejte naporcované brambory a mrkve. Pokud máte rajče, tak jej načtvrcené přihoďte, a následně nějakou dobu smažíme. Pokud vás začnou bolet ruce od míchání, trochu podlijte a povařte, než je to hotové (brambory změknou).

Okurkový salát
Tohle je poměrně klasické jídlo, které se podává jako aperitiv k nějakému hlavnímu jídlu. Recepty se poměrně různí, takže zkusím nastínit nějaký souhrn. Nejdříve tedy musíte omýt a nakrájet okurku (různé recepty používají různé druhy okurek – buďto jednu dvě velké klasické, nebo třeba několik nakládaných) – už zde je několik variant: na kolečka, podélné proužky (hranolky), kostičky či půlené/čtvrcené „osmiúhelníky“ (které vzniknou, když rozpůlíte či rozčtvrtíte okurku a vykrojíte z ní vnitřek se semínky a pak tyto části nasekáte). Aby kousky okurek lépe nasály dresink a byly křupavější, existuje opět několik způsobů jak je vysušit: pořádně naklepat okurku předtím, než ji nakrájíte, otřít kousky papírovou utěrkou nebo je na půl hodiny v cedníku zasypat solí, která je vysuší (sůl pak papírovými utěrkami setřít). Než se vysuší, můžete si připravit onen dresink. Jeho složení také není univerzální – základem je většinou promíchání pár lžic světlé sójové omáčky a octu (z rýže či červeného vína), trocha sezamového oleje… Soli, drceného chilli, hnědého cukru, zázvoru… Můžete přidat ještě třeba nakrájený (a klidně na oleji osmahnutý) česnek či čerstvé chilli papričky. Vysušené kousky okurky dejte do nádoby, zalijte dresinkem a nechte buďto přes noc, nebo 3-4 hodiny v lednici uležet.

„Rajčatová smaženice“
Rajčata nakrájíte na osminky. Rozkvedlaná vejce slijte na rozžhavený olej, potom co se osmaží jedna strana, převrátíte a placku (respektive placky, jelikož se určitě něco přetrhne) lehce dodělejte, odsunete v pánvi a do volné části přidáte nakrájená rajčata. Chvíli smažíte, posolíte je a poté co z nich vyteče šťáva, přidejte trochu cukru, promíchejte s vajíčkem, stáhněte plamen a pod pokličkou tak minutu duste, promíchejte a hotovo… Může to být jako samostatné jídlo, nebo se k tomu hodí třeba rýže, nudle nebo chléb.

Čínské palačinky
Opět zde naleznete různé postupy. Základ bývá stejný: smíchat vařící vodu s hladkou moukou, přidat sůl a cukr. Někdy se přidává vajíčko a mléko, případně ještě nakrájená jarní cibulka, nějaká uzenina atp. Následně buďto těsto lijte na rozpálenou pánvičku jako u normální palačinek, nebo se z něj uplácá kulička (trochu jiná konzistence) na pomoučněném povrchu, která se nechá půlhodiny uležet, poté se rozválí a vyřezají se z toho placky. Jedna strana placky se potře sezamovým olejem a placky se těmito potřenými stranami na sebe přiklopí a nechají chvilku uležet. Nato dvojplacky rozválejte na pomoučněném povrchu a po chvíli lehce osmahnete. Placku pak rozdělte na dvě. Jedná se především o přílohu k jiným jídlům.

Další tipy
Pokud máte ve svém městě nějaký asijský obchod, doporučil bych nákup čínské chilli omáčky s nakládanými černými fazolkami. Vypadá to takhle:

Chilli omáčka s nakládanými černými fazolkami

Jedná se o poměrně univerzální pokrm – jednak ji můžete přidat do nějaké vlastní omáčky, jednak ji můžete jíst samotnou (pokud vám nevadí silně pálivá příchuť). Buďto se dá jíst s nudlemi, nebo klidně lze udělat instantní rizoto promícháním s rýží, případně kdo chce, rozetření na toust také není problém. Existuje ještě varianta s nakládanými oříšky, ale černé fazolky mají pro mě takovou „neutrální“ chuť.

Co bych dále doporučil pořídit z asijského obchodu a dovybavit si tím lékárničku, je bylinný čaj kam wo char. Jedná se o směs čínských bylinek vylisovaných do kostek a mohu potvrdit, že vzniklý čaj je velice účinný a hodí se především v raných fázích rýmy a nachlazení, jejichž doprovodné příznaky často spolehlivě zažene.

 

Přidat komentář