Čtvrtý semestr je tu

Po neúspěšné sérii pohovorů přišly na řadu první hodiny přednášek…

Z informatiky mě tento semestr čekají algoritmy, datové struktury a strojové učení a k tomu základy umělé inteligence, kde si po dlouhé době osvěžím funkcionální jazyk Haskell. Jedná se tedy o poměrně praktické předměty a nic moc zvláštního na nich není kromě toho teda, že část o algoritmech a datových strukturách přednáší chlapík, který svým dlouhým bílým vousem připomíná staříka z animovaného seriálu Byl jednou jeden vynálezce.

Pak budu muset projít dalšími dvěma bloky matematik pro informatiky (jeden zaměřený na geometrii a jeden na pravděpodobnost), tenhle semestr je naštěstí přednáší o něco schopnější lidé, tudíž přednášky nejsou jen o přepisování skript na tabuli. Jedním z nich je Rus, který suploval dvě přednášky z lineární algebry minulý semestr a byly to pravděpodobně jediné dvě hodiny matematiky za minulý semestr, které mi přišly nějak užitečné. Jeho výklad má souslednost a Ivan svou výškou i hloubkou hlasu budí přirozený respekt. Pozoruhodné ale je, že svým vystupovaním mnohonásobně převyšuje stereotyp Rusa v amerických filmech. Jednak si po jeho hodinách nedovedu představit ruštější přízvuk v angličtině (nehledě na to, že písmena u proměnných kolikrát vyslovuje přímo v ruštině, vynechává sloveso být u některých vět atd.), jednak sem tam přihodí nějakou historku ze studií v Moskvě, ze kterých občas tak nějak vyplyne, že život na východě je v některých směrech naruby oproti západu (čímž mi tedy dává smysl, na základě čeho vznikají takové ty anglické vtipy jako: „V Rusku se nepije vodka, v Rusku pije vodka vás.“)

Jinak je tak nějak vše při starém, akorát anglický spolubydlící si po půl roce z ničeho nic uklidil pokoj. Známky z předmětů, které jsem měl minulý semestr, nejsou samozřejmě ještě tradičně zveřejněny, ale doslechl jsem se jednu kuriozitu u astrofyziky. Tu si jako nepovinný předmět zvolil jeden z italských spolubydlících a ačkoliv udělal zápočty i zkoušku, předmětem neprošel, neboť finální známka se počítala nějakým zvláštním způsobem, jakože 1/3 krát známka ze zkoušky plus 1/6 krát známky ze zápočtů, a jemu to vyšlo tešně pod hraniční známku.

 

Přidat komentář